Značajke implantacije grudi

Relativno nedavno pojavila se nova grana medicine - estetska kirurgija, čija je svrha implantacija grudi. Prema statistikama, najčešće pripadnice ljepšeg spola, nezadovoljne veličinom svojih grudi, pribjegavaju uslugama plastičnih kirurga. Operacije povećanja grudi provode se posebnim implantatima.

Indikacije za to mogu biti:

 1. Želja pacijenta da poveća veličinu dojke i da joj daju privlačniji oblik.
 2. Rekonstrukcija dojke nakon radikalne mastektomije (odstranjivanja), zbog raznih bolesti.
 3. Asimetrija mliječnih žlijezda.
 4. Kongenitalne anomalije i anatomski nedostaci.
 5. Posljedice traume.

Kada žena odluči da joj je potrebna operacija povećanja grudi, suočava se s 3 glavna zadatka o kojima će uvelike ovisiti pozitivan rezultat: izbor klinike, specijalista kirurga i vrste implantata.

plastični kirurzi za povećanje grudi

Izbor stručnjaka

Kako odabrati pravu kliniku i plastičnog kirurga? U velikim gradovima postoji mnogo klinika koje nude usluge plastične kirurgije. Postoji strah od naleta na beskrupulozne stručnjake, a zatim dugi niz godina plaćati svojim zdravljem i istrošenim živcima. U pravnoj praksi ima dosta presedana kada su bili pozvani na odgovornost i prisiljeni platiti materijalnu i moralnu štetu.

Treba imati na umu da su troškovi dobrih implantata i rada tima liječnika prilično visoki. Ne biste trebali kupiti razne promocije i popuste, ako se operacija nudi po cijeni znatno nižoj od tržišnog prosjeka, onda je bolje ne riskirati svoje zdravlje i odbiti.

Postoji nekoliko kriterija za kompetentan izbor klinike:

 1. Ustanova ima dozvole, odgovarajuće licence, njezini stručnjaci prošli su specijaliziranu obuku i prezentiraju ovjerene preslike diplome sa sveučilišta, tečajeve specijalizacije.
 2. Ambulanta ima svu potrebnu opremu, uključujući uređaje za reanimaciju i intenzivnu njegu.
 3. Operaciju izvodi tim kirurga, reanimatora, operativnih sestara.
 4. Cijena usluga uključuje postoperativnu njegu i nadzor.
 5. Klinika ima dobre ocjene pacijenata i cijenjena je u medicinskoj zajednici.
 6. Liječnik detaljno govori o nijansama operacije i ugovoru o usluzi, uključujući i dio o mogućim komplikacijama.
 7. Klinika pažljivo provjerava zdravstveno stanje pacijenta prije određivanja datuma operacije.

Dakle, određena je klinika i plastični kirurg koji će obaviti operaciju. Ostaje odabrati implantate za grudi.

izbor implantata za povećanje grudi

Izbor implantata

Što su oni? Prsni implantati su školjka ispunjena određenim sastavom.

Kao punilo koriste se:

 • fiziološka otopina;
 • gel;
 • mješavina otopina.

Implantati za grudi s fiziološkom otopinom u sadašnjoj fazi razvoja estetske kirurgije praktički se ne koriste. Ne mogu pružiti dugotrajan kozmetički učinak - s vremenom se na površini dojke pojavljuju nabori i tuberkuli. Sadržaj gela u implantatu ne može se kretati tako slobodno, pa je poželjan.

Najnovija generacija implantata vodećih zapadnih proizvođača temelji se na posebnom gelu koji se ne pomiče pri promjeni položaja tijela. Kao rezultat toga, dojka zadržava svoj atraktivan oblik dugi niz godina.

Gel implantati za grudi imaju:

 1. Izdržljiva vanjska školjka od silikonskih vlakana.
 2. Kohezivni gel punilac koji ima žele konzistenciju.
 3. Kada se razbije, gel ne curi u tkivo dojke, već ostaje unutra.

Važno je odabrati anatomski implantat koji će odgovarati prirodnom obliku grudi pacijentice. S ravnim prsima preporuča se ugradnja implantata u obliku suze, s opuštenim - okruglim. Kirurg i pacijent moraju donijeti zajedničku odluku o mamoplastici i implantatima. U dobrim klinikama predlaže se izrada 3D modela, koji omogućuje procjenu rezultata buduće operacije.

Osim oblika, odabire se i veličina implantata. U modernim modelima jedna veličina odgovara 150 ml gel punila. Ako se planira povećati veličinu dojke za dvije veličine, odabiru se implantati s volumenom od 300 ml.

Postoje posebni slučajevi kada kirurg tijekom operacije ubrizgava punilo u školjku. On donosi individualnu odluku o količini gela za ubrizgavanje na temelju:

 • proporcije tijela,
 • širina prsa,
 • trenutnu veličinu grudi
 • gustoća kože.

Nakon što se implantat ugradi u dojku, s vremenom se formira kapsula vezivnog tkiva koja prodire u njezine pore. Dojka postaje prirodno mekana na dodir i s vremenom se ne deformira. Kod nekih se pacijentica stvara vrlo gusta kapsula koja čini mliječne žlijezde tvrdima. S vremenom to može uzrokovati da izgube oblik.

implantat za povećanje grudi

Položaj implantata

Kako se implantati postavljaju tijekom operacije? Položaj implantata u dojci određuje oblik mliječnih žlijezda. Koliko se brzo i dobro "ukorijene" u tijelu ovisi o njegovom ispravnom izboru.

Postoji nekoliko načina za postavljanje implantata:

 1. Iznad prsnog mišića. Pacijenti brzo i lako prolaze razdoblje rehabilitacije, edem se povlači u kratkom vremenu. Kontrakcija prsnih mišića ne uzrokuje deformaciju implantata. No s vremenom može prerasti u gustu vezivnu kapsulu, što otežava mamografiju.
 2. Ispod prsnog mišića. U tom slučaju implantat neće ometati mamografiju, neće zarasti u gustu kapsulu, ali može biti deformiran zbog kontrakcije mliječnih žlijezda.
 3. Srednji položaj između fascije prsnog mišića i tkiva mliječne žlijezde. To vam omogućuje sigurno fiksiranje implantata i izbjegavanje negativnih učinaka.

Implantacija dojke se izvodi u klinici, obično u općoj anesteziji. Kirurg pravi rez ispod pazuha ispod nabora dojke ili oko areole. U tom slučaju ostaju manje uočljivi ožiljci. Trajanje operacije, ovisno o složenosti, je 1-2 sata.

djevojka koja drži implantate za povećanje grudi

Razdoblje oporavka nakon mamoplastike

Prvi dan nakon operacije pacijent ostaje pod nadzorom liječnika i medicinskog osoblja u ambulanti. Uz normalno zdravstveno stanje, drugi dan je otpuštena nakon oblačenja. 5-7. dan nakon operacije provode se kontrolni pregledi i po potrebi zavoji, a 10-14. dan se skidaju šavovi. Ostatak razdoblja rehabilitacije, u nedostatku komplikacija, provodi sama pacijentica.

Ona mora:

 • nositi posebno kompresijsko donje rublje koje je propisao liječnik,
 • ograničiti fizičko opterećenje na ramenom pojasu,
 • u procesu oporavka biti angažiran na uobičajen način života,
 • štiti prsa od ozljeda pregrijavanja i hipotermije,
 • postupno se vratiti sportu.

Cijelo razdoblje rehabilitacije, kada edem potpuno nestane i mogu se procijeniti rezultati mamoplastike, je 4-6 mjeseci.

priprema za operaciju povećanja grudi implantatima

Rizici operacije povećanja grudi

Mamoplastika spada u kategoriju složenih operacija nakon kojih se mogu pojaviti opće kirurške komplikacije:

 1. Krvarenje. Rizik od krvarenja povećava loše zgrušavanje krvi, ponekad uzrok može biti neušivena krvna žila ili pokidani šav.
 2. Infekcija. Operativno polje za mamoplastiku je opsežno, infekcija iz okolne kože može ući u ranu.
 3. Formiranje gustih ožiljaka. Ponekad se na mjestu šavova stvaraju ožiljci koji unakazuju. Uklanjaju se ekscizijom.

Osim općih kirurških komplikacija, operacije povećanja grudi su specifične:

 1. Ruptura implantata. U rijetkim slučajevima to se događa zbog kršenja pacijentovog režima tijekom razdoblja rehabilitacije ili kao posljedica defekata implantata.
 2. Deformacija dojke s okruglim implantatima. Pojavljuje se ako pacijent zanemari nošenje kompresijskog donjeg rublja, ili zbog pogrešno odabrane taktike za ugradnju implantata.
 3. Gubitak osjeta u bradavici i areoli. Razlog je kršenje integriteta živčanih završetaka.
 4. Edem zbog poremećene limfne drenaže.
 5. Formiranje guste kapsularne membrane, koja može deformirati dojku anatomskim implantatima.
grudnjak nakon povećanja grudi implantatima

Alternativno povećanje grudi

Postoji li alternativa operaciji povećanja grudi? Korištenje kozmetike - kreme, gelovi, masti ne daje pozitivne rezultate. Na ovaj način ne možete povećati grudi. Osim toga, hormoni koje sadrže mogu uzrokovati stanje neravnoteže koje je vrlo teško ispraviti.

Nedostatak volumena i asimetrija mogu se nadoknaditi nošenjem posebnog grudnjaka. No, ipak, samo operacija povećanja grudi može vratiti ženi samopouzdanje i njezinu privlačnost.