Plastična kirurgija dojke: najpopularnije operacije

U potrazi za ljepotom, žena pristaje na sve: čak i otići pod nož plastičnom kirurgu. A prsa su upravo ono mjesto koje privlači pažnju i muškaraca i lijepih dama. Statistika je neumoljiva: samo 5% žena u dobi od 18 do 45 godina zadovoljno je izgledom svojih grudi i gotovo sve vjeruju da bi to promijenile da su imale priliku. Netko malo, a netko bi potpuno napustio svoje prirodno u korist idealnog, poput modela s naslovnice sjajnog časopisa. Što je plastična kirurgija grudi i koja pitanja muče dame koje su spremne odlučiti se na preobrazbu?

Plastična kirurgija dojke: kako liječnici mogu pomoći?

doktor nudi implantate za povećanje grudi

Velika većina žena nastoji povećati grudi, a upravo se s tim zahtjevom tisuće dama svake godine obraćaju plastičnim kirurzima. Međutim, u nekim slučajevima, pretjerano masivno poprsje donosi nelagodu, a oni traže, naprotiv, da ga umanjuju. Ponekad nakon poroda grudi postanu opuštene, a žena nesigurna, jer kako nitko ne bi znao za njezin problem, stalno mora nositi grudnjak. Međutim, intimnom komunikacijom to nije moguće sakriti. Drugi problem je asimetrija mliječnih žlijezda, a u ovom slučaju liječnici imaju načina da pomognu ženi. I na kraju, važna točka je izgled bradavica: one su ono što poprsje čini privlačnim. Ponekad oblik bradavica (obrnuti, asimetrični) lišava grudi šarma, čak i ako njegova veličina odgovara općeprihvaćenim parametrima ženske ljepote.

povećanje grudi

djevojka plastičnom operacijom prikazuje malu i povećanu dojku

Povećanje grudi najčešća je operacija koja se izvodi na ovom dijelu ženskog tijela, a zauzima vodeću poziciju među svim plastičnim zahvatima. Zašto je to? Odgovor je jednostavan: ljepota poprsja za mnoge je ključ uspjeha kod suprotnog spola. Doista, oblik ženske grudi za muškarce je važan, ali ovo je pitanje čisto individualno: jedni su ludi za malim grudima, zbog čega se osjećaju da im je partnerica nevina djevojka, drugi žude za utapanjem u veličanstvene forme, a treći (većina njih) drži se "zlatne sredine" i želi se diviti grudima 2-3 veličine.

Operacija povećanja grudi je umetanje posebnog silikonskog implantata ispod tkiva dojke ili ispod velikog mišića prsnog koša. Postoje tri vrste kirurških rezova:

  • Kroz rez u području oko bradavice. U tom slučaju mogu se vizualno vidjeti tragovi rezova i šavova.
  • Kroz rez duž nabora između prsa i prsa. Istodobno, šavovi su praktički nevidljivi.
  • Kroz rez u pazuhu. Koristi se prilično rijetko ako ga je nemoguće provesti u prva dva područja.

Operacija se provodi u 2 faze: prvo liječnik stvara džep u koji će se postaviti implantat, a zatim u njega ubacuje silikonsku protezu. Nakon toga pažljivo šiva. Prosječna operacija traje 1, 5 sat. Za njegovu provedbu potrebna je potpuna anestezija, pa se žena najprije mora podvrgnuti pregledu "u anesteziji" kako bi se rizici tijekom operacije sveli na minimum. Žena može napustiti ambulantu već sljedeći dan, a 10. dan će biti pozvana na pregled i skidanje šavova.

U prvim danima nakon proteze, žena vjerojatno neće biti sasvim zadovoljna rezultatom. Šavovi će prvih tjedana biti svijetli, natečeni, zbog rastezanja kože i potkožnog tkiva, osjećat će se kao da je koža nategnuta, bol, koja podsjeća na istu u prvim tjednima laktacije. Prilagodba na nove veličine grudi traje 3-5 tjedana, nakon čega se stanje žene obično normalizira. Odbacivanje implantata iznimno je rijetko: danas se koriste moderni materijali koji praktički ne izazivaju takvu reakciju. S obzirom na činjenicu da silikonska proteza ne narušava integritet mliječne žlijezde, već počinje iza nje, dojenje je u budućnosti prihvatljivo, naravno, ako ne uzrokuje nelagodu ženi (uostalom, poprsje može doseći vrlo velike veličine, ponekad će biti potrebno pumpanje).

Smanjenje grudi

mjerenje volumena grudi nakon plastične operacije

Operacija smanjenja grudi puno je manje tražena od povećanja grudi. Međutim, čak i s takvim zahtjevom, vlasnici veličanstvenih oblika ponekad dolaze u pomoć plastičnim kirurzima. Doista, vrlo velike grudi mogu donijeti nelagodu: koža se znoji ispod nje, pojavljuje se pelenski osip, prekomjeran stres na kralježnici dovodi do bolova u leđima, teško je trčati, skakati i baviti se sportom: za to morate nositi uski grudnjak ili posebnu majicu. Kao rezultat toga, žena mora svaki dan nositi dva neobična ruksaka na prednjoj strani, čija težina ponekad doseže 3-5 kilograma.

Operacija smanjenja grudi izvodi se i na zahtjev pacijentice i uz prisutnost medicinskih indikacija (u većini slučajeva to su komplikacije s kralježnice). U tom slučaju liječnik pravi rez oko bradavice, ili od bradavice prema dolje. Može ukloniti i tkivo same mliječne žlijezde i masno tkivo koje čini većinu veličanstvenog poprsja. Obično se ove tkanine uzimaju sa strane i odozdo u istom volumenu simetrično s obje strane. Možete ukloniti do 1 kg sa svake dojke odjednom. Ako je potrebno, operacija se može ponoviti nakon nekoliko mjeseci.

Operacija također zahtijeva punu anesteziju i traje oko 1 sat. Nakon toga, šavovi se trebaju skinuti 7-10. dana i pregledati ih liječnik. Mnoge žene doživljavaju značajno olakšanje, osjećaju se pomlađeno i raduju se što su postale aktivnije i pokretnije.

Podizanje grudi

priprema za kirurško povećanje grudi

Velike grudi su naravno lijepe i ženstvene. Međutim, nakon poroda ili oštrog gubitka težine, može dobiti ne sasvim estetski izgled - postati opušten. Činjenica je da se koža i potkožno tkivo ne mogu uvijek smanjiti, kao rezultat toga, rastežu se i uskraćuju dojku elastičnosti. Ponekad se na koži dojke stvaraju strije koje značajno pogoršavaju njen izgled.

Operacija podizanja grudi naziva se mastopeksija. Njegova se bit svodi na izrezivanje i uklanjanje viška kože i potkožnog tkiva, mliječna žlijezda se diže više i fiksira u ovom novom položaju. Ponekad se istodobno s tim manipulacijama korigira oblik bradavica koje često poprimaju ne baš estetski izgled kada dojka opadne. Operacija traje 2-3 sata i izvodi se u općoj anesteziji. Nakon njega najčešće postoje tragovi rezova i šavova, posebno su vidljivi u području bradavica. Međutim, kao rezultat toga, žena dobiva "pomlađenu" dojku, koja postaje viša, elegantnija i izgleda puno privlačnije (naravno, i muškarcima se ova opcija više sviđa).

Žena može napustiti kliniku već sljedeći dan nakon operacije. 7. dana je obavezan pregled od strane liječnika. Šavovi se skidaju nakon 12-14 dana. Za konačan oblik dojke potrebno je 3-4 tjedna, kada se oteklina potpuno povuče.

Plastična kirurgija bradavica

konzultacija s liječnikom prije povećanja grudi

Ljepota cijele dojke ovisi o izgledu bradavica. Vrlo često, nakon poroda i dugotrajnog dojenja, poprimaju neobičan oblik: postaju asimetrični (na primjer, ako žena dugo doji), preveliki ili imaju neravnu konturu. Ponekad takva operacija može biti potrebna za ženu s obrnutim bradavicama, u slučaju kada ne može hraniti bebu mlijekom. Druga indikacija je uklanjanje mliječne žlijezde, kože i bradavice zbog pojave maligne neoplazme. U ovom slučaju, žena može ugraditi silikonsku protezu i istodobno formirati umjetnu bradavicu. Ponekad čak i muškarac može trebati plastičnu operaciju bradavica ako razvije hormonalne bolesti (ginekomastija).

Operacija traje oko 1 sat, a tehnika ovisi o tome što kirurzi moraju popraviti. Također zahtijeva punu anesteziju i skidanje šavova 10-14.

Komentar stručnjaka

Plastični kirurg

Pitate li prolaznike: "Koje vrste plastične kirurgije poznajete? ", 99% ispitanika će odgovoriti: "Povećanje grudi. "Ovo je, bez pretjerivanja, možda omiljena operacija i pacijentima i plastičnim kirurzima. Iskustvo akumulirano tijekom godina razvoja plastične kirurgije je ogromno, omogućuje vam da stvorite uvjete da pacijent dobije očekivani rezultat, a razdoblje rehabilitacije bude što ugodnije. Augmentacijska mamoplastika jedna je od najpopularnijih estetskih operacija u svijetu. Često se kombinira s podizanjem grudi, posebno kod žena koje su rodile ili su dosta smršavile.

Što žene još uvijek vodi do plastičnog kirurga? Želja da se osjećate privlačno muškarcima i mladima. Žensko tijelo je prekrasno. No, nakon rođenja djece i dojenja, niti jedna krema i niti jedna teretana neće vratiti žensku dojku u prijašnji oblik i elastičnost. Žene se počinju kompleksirati i gubiti samopouzdanje. Zbog toga im je neugodno skidati se ne samo na plaži, već i pred vlastitim mužem.

Za neke od pacijentica povećanje grudi je ostvarenje sna, za druge oružje u borbi protiv konkurenata koji gledaju svog voljenog muškarca. Za oboljele od raka dojke ovo je prilika da se osjećaju kao žena! Čini se da je operacija jedna, ali toliko različitih pacijenata, sudbina i emocija.

Pacijentice koje žele ugraditi grudi najčešće brinu sljedeća pitanja: "Kako odabrati veličinu implantata? ", "Kako odabrati kirurga? ", "Anatomski ili okrugli implantati su bolji? ", "Što pristup? ", "Kako će teći rehabilitacija? ". Po mom mišljenju, najvažnije je pronaći svog stručnjaka, onoga kome ćete vjerovati. O preostalim pitanjima odlučit će kirurg, jer je on odgovoran za vas i vaše grudi. U tom slučaju savjetovao bih prije svega da pogledate galeriju fotografija liječničkog rada i, naravno, nikada ne štedite na kvaliteti implantata. Pročitajte recenzije o kirurgu.

Važna točka na kojoj bih se želio zadržati je razdoblje rehabilitacije. Važno je da vaš kirurg ostane u kontaktu s vama tijekom cijelog procesa oporavka. Mnoge žene misle da se ništa neće dogoditi ako prekrše liječničku naredbu. Ponekad ne shvaćaju ozbiljnost operacije. Ovo je tvoje tijelo, tvoja prsa, tvoj život. A ako vam je kirurg zabranio da vodite ljubav unutar 2 tjedna nakon operacije ili podignete više od 1, 5 kg - za to postoje razlozi. Primarna rehabilitacija nakon ugradnje implantata traje mjesec dana. Posljednji pregled kirurg obavlja godinu dana nakon operacije.

Budite zdravi i lijepi!

Plastični kirurg, dobitnik međunarodne nagrade, najbolji plastični kirurg u mamoplastici 2016. , najbolji plastični kirurg u rinoplastici 2017.

"Je li moguće dojiti nakon mamoplastike? "— Ovo pitanje često čujem na svojim konzultacijama. Definitivno - da, budući da puno ovisi o tome kakva je operacija bila ili će se izvesti.

Kod endoprotetike, odnosno povećanja grudi, kirurg radi rez ispod dojke ili pazuha. Kroz njega ugrađuje implantat. U ovom slučaju, liječnik ne dodiruje mliječne žlijezde, odnosno postupak ne utječe na sposobnost laktacije. Štoviše, čak i s rezom duž donjeg ruba areole, kanali žlijezde se ne režu, a funkcija hranjenja ostaje. Nakon operacije možete čak i izdojiti majčino mlijeko. Usput, njegov sastav će ostati nepromijenjen, budući da su moderni implantati izrađeni od sigurnog netoksičnog materijala.

Postoji mit da se implantati moraju ukloniti tijekom trudnoće. Doista, u rijetkim slučajevima postoje medicinske indikacije za to, budući da se u tom položaju dojka povećava. Međutim, ovo je prilično poseban slučaj. Dakle, artroplastika se može napraviti i prije i nakon poroda.

Ne utječe na proces laktacije i mastopeksije, odnosno podizanja grudi. Obično se izvodi nakon poroda kako bi se dojka ispravila i dala joj volumen. Takva operacija omogućit će vam hranjenje bebe prirodno i nakon sljedećeg rođenja.

U međuvremenu, mastopeksiju se često miješa s redukcijskom mamoplastikom. Ovo je operacija smanjenja grudi. Tijekom njega uklanja se višak kože i masnog tkiva. Pacijenti obično pribjegavaju takvom wellness zahvatu kako bi se oslobodili opterećenja od viška volumena kralježnice, posebice njezinih cervikalnih regija.

Redukciona mamoplastika utječe na mliječne kanale, što, naravno, utječe na mogućnost laktacije. Ali u većini slučajeva to je još uvijek moguće. Dakle, ako mlada majka planira jedno ili više djece, može obavijestiti stručnjaka o tome, a on će odabrati optimalnu operaciju.

Što je najvažnije, o svim novonastalim pitanjima, posavjetujte se s liječnikom, a ne s djevojkama na forumima na Internetu. Uostalom, tamo se rađa mnogo nepotvrđenih i zastrašujućih mitova. No danas je, zahvaljujući razvoju tehnologije, plastična kirurgija postala mnogo dostupnija i sigurnija. Čak i one djevojke koje planiraju roditi još nekoliko djece mogu se operirati i popraviti izgled.