Operacija za povećanje grudi: kako se izvodi, koji se implantati koriste

Povećanje grudi estetski je postupak koji omogućava ženi da postigne željenu veličinu grudi. Povećanje jedne veličine možete dobiti neoperativno - vježbama, kremama, nošenjem korektivnog donjeg rublja itd. Ali ove metode ne pomažu svima i nema svaka dama dovoljno strpljenja (rezultati narodnih metoda pojavljuju se najranije šest mjeseci kasnije). Za brzi učinak i za značajan porast žlijezda morat ćete proći pod nož plastičnog kirurga.

marža za operaciju povećanja grudi

Operacija za povećanje grudi

Mamoplastika je naziv operacije koja se odnosi na područje rekonstruktivne i estetske kirurgije. Povećanje poprsja provodi se prema indikacijama:

 • Estetski - kada nema odstupanja u omjerima i obliku dojke, ali žena doživljava psihološku nelagodu zbog poprsja.
 • Medicinska - kada je dojka potpuno ili djelomično odsutna (nakon operacije ili ozljede), neispravna (na primjer, postoji nesrazmjer).

Povećanje dojke vrši se ugradnjom implantata ili uvođenjem masnih stanica. Druga metoda je nova (prvi put je provedena 2004. u Tokiju) i koristi se samo u nekoliko klinika u svijetu. Prva vrsta operacije je sveprisutna - u svakom većem gradu postoji na desetke institucija koje nude artroplastiku dojke. Postupak se može izvesti uz istodobno podizanje grudi radi oblikovanja dojke.

Taktika operacije sastavlja se pojedinačno za svakog pacijenta. Vrsta reza (ispod dojke ili kroz pazuh), mogućnost postavljanja biomaterijala (ispod mišića, žljezdanog tkiva, mješovito), kao i oblik implantata određeni su karakteristikama:

 • razvoj glavnih mišića prsnog koša;
 • prisutnost ili odsutnost mastoptoze (stečeno spuštanje mliječnih žlijezda);
 • debljina i elastičnost kože i potkožnog tkiva;
 • prisutnost deformacije prsne kosti i rebara.
specijalistički savjet prije povećanja grudi

Žene na mamoplastikama trebaju biti spremne za privremeno povećanje grudi. Nakon nekoliko godina implantati se troše (postaju manje elastični), veličina mliječnih žlijezda ponovno se smanjuje i oblik se gubi. Ponovna operacija vrši se otprilike svakih 7-10 godina (točan datum isteka ovisi o materijalu).

Izbor implantata

Implantati se razlikuju po vrsti punjenja. Sljedeći materijali koriste se u mamoplastici:

Silikonska tekućina

Konzistentnost je slična biljnom ulju. Omogućuje postizanje značajnog povećanja (do 4 veličine i više), ali slabo ispravlja oblik, potrebno je dodatno zatezanje. Glavni nedostatak je taj što sadržaj lako mijenja svoj položaj u poprsju, zbog čega mliječne žlijezde izgledaju drugačije. Silikonske grudi izgledaju najneprirodnije.

silikonski implantati za povećanje grudi

Kohezivni gel

Ovaj je materijal tvrđi od silikona i osjeća se poput želea. Dojke s takvim implantatom izgledaju prirodnije, manji je rizik od gubitka oblika. Slučajevi loma ljuske i propuštanja sadržaja su isključeni. Minus - u kratkom vijeku trajanja (morat će se mijenjati svakih 5-7 godina) i relativnoj težini (zbog čega se ne preporučuje povećanje za više od 2 veličine).

kohezijski gel implantati za uvećanje dojki

Jako kohezivni gel

Materijal konzistencije marmelade. Smatra se najsigurnijim za dojke. Pruža prirodan oblik dojki. Minus - u visokom "pamćenju oblika" - s produljenim izlaganjem mliječnoj žlijezdi (na primjer, uz stalno uspavljivanje trbuhom dolje), stvara se trajna deformacija koja se ne može ispraviti.

Fiziološka otopina

Najzastarjeliji i najnepouzdaniji materijal. Rizik od komplikacija vrlo je velik. Već 8 mjeseci nakon operacije, soli kristaliziraju i mogu probiti ljusku implantata. Fiziološka otopina i dalje se koristi u estetskoj kirurgiji zbog svoje niske cijene.

Žene će ponuditi okrugle implantate ili implantate u obliku kapi. Razlikuju se u obliku. Druga se sorta smatra anatomski ispravnom.

implantati u obliku kapljice i okrugli za povećanje grudi

Okrugli implantati preporučuju se za malu korekciju (za 1 povećanje veličine), prikladniju za korekciju oblika (na primjer, nakon poroda ili nakon hranjenja). Ako se koristi za stvaranje značajnog poprsja, tada će na kraju izgledati neprirodno (mliječne žlijezde će previše stršiti).

Implantati u obliku kapi su asimetričnog oblika - gornji rub je tanji, zadebljava se prema dnu. Njihov izgled je što je moguće bliži prirodnoj ženskoj dojci. Relativni nedostatak je njihova gusta tekstura (potrebna za održavanje oblika), zbog čega, osjećajući, možete pretpostaviti da je poprsje umjetno.

Priprema i izvođenje operacije

Mamoplastika se radi samo za apsolutno zdrave žene. Tijekom 5-10 dana pacijent mora proći cjelovit medicinski pregled kako bi isključio kontraindikacije. Obavezni su:

 • laboratorijski testovi (krv za zgrušavanje, opći i biokemijski testovi za infekcije i upale);
 • EKG;
 • fluorografija;
 • UZV dojke;
 • pregled terapeuta, mamologa, ginekologa.

Operacija za povećanje veličine dojke otkazuje se u slučaju mastopatije i drugih bolesti mliječnih žlijezda, zaraznih bolesti bilo koje geneze, neliječenih novotvorina, poremećaja zgrušavanja krvi. Dobna granica je 18 godina - mamoplastika se ne može učiniti ranije zbog nepotpunog formiranja tijela. Druga kontraindikacija je nepotpuna laktacija.

Uz zdravstvene preglede, priprema za povećanje grudi uključuje i ne uzimanje hormona i lijekova sa salicilatima (14 dana prije operacije). Ne pušite i ne pijte alkohol 10 dana prije kirurškog postupka.

Operacija se odvija u općoj anesteziji. Tijekom mamoplastike cijela površina dojke i mjesto buduće disekcije tkiva tretiraju se antiseptikom kako bi se izbjeglo ulazak u ranu i širenje infekcije. Trajanje postupka je od 60 do 130 minuta.

Troškovi

Povećanje grudi može se izvršiti samo uz naknadu. Cijene se određuju prema troškovima:

 • preliminarno ispitivanje stručnjaka i analize;
 • izravan rad kirurškog tima;
 • anestetički lijek;
 • endoproteze (cijena implantata ovisi o materijalu i veličini);
 • boravak u bolnici i postoperativna skrb (u klinici morate biti 1-3 dana).

Na cijenu također utječu kvalifikacije liječnika. Što iskusniji stručnjaci izvedu operaciju, to je veća cijena šavova ili povećanja grudi bez šavova.

Moguće komplikacije

Prije operacije potrebno je pažljivo izvagati prednosti i nedostatke, jer mamoplastika ima značajan nedostatak - velik je rizik od negativnih posljedica povećanja grudi. Ako je operacija izvedena na pacijentu s kontraindikacijama, tijekom operacije ili tijekom razdoblja oporavka kršena su sigurnosna pravila, tada mogu nastati komplikacije:

 • hematomi;
 • limforeja (nakupljanje tkivne tekućine u potkožnom tkivu zašivene rane);
 • keloidni ožiljak (kao rezultat, nastaje ožiljak koji strši iznad kože);
 • zarazna infekcija;
 • puknuće ili pomicanje endoproteze;
 • vlaknaste tvorbe.

Čak i uz poštivanje pravila, nije isključen rizik od takve posljedice povećanja grudi kao što je odbacivanje ugrađenog implantata od strane tijela. Jedini izlaz iz ove situacije je potpuno uklanjanje endoproteze i dugotrajno uklanjanje posljedica koje iz toga proizlaze.

Rehabilitacija

Svaka kirurška korekcija dojke zahtijeva dugotrajni oporavak. Temeljita rehabilitacija štiti od komplikacija. U prvom tjednu preporučuje se boravak u krevetu (1-3 dana u bolnici, ostatak vremena - kod kuće). Bolovi u prvim danima nakon mamoplastike su normalni zbog napetosti kože i postoperativnog edema, ali postupno slabe i nestaju (do kraja 10. dana simptomi bi definitivno trebali nestati).

Neposredno nakon operacije, žena bi trebala uzimati antibiotike kako bi spriječila infekciju (tečaj je od 5 do 10 dana, ovisno o propisanom lijeku). Mjesec ili mjesec i pol nakon mamoplastike trebate nositi posebno kompresijsko donje rublje, koje će popraviti ispravan oblik obnovljene dojke i ubrzati zacjeljivanje kirurške rane.

uzimanje tableta nakon operacije povećanja grudi

Važna preporuka odnosi se na tjelesnu aktivnost. 2-3 mjeseca ne biste trebali dizati utege veće od 3 kg, ne biste se trebali baviti sportom (uključujući istezanje i trčanje). Možete imati spolni odnos nakon 7-10 dana (ovisno o tome kako se osjećate), ali prvih 8 tjedana koristite samo klasični misionarski položaj - na leđima.

Foto: prije i poslije

Prema statistikama, oko 65% zahtjeva za uslugama mamoplastike povezano je s gubitkom oblika dojke nakon porođaja i dojenja. Uz lifting lica, žene također naručuju povećanje volumena (za 1-2 veličine).

prije i poslije kirurškog povećanja grudi

Bez medicinskih indikacija, žene se češće obraćaju kirurzima kako bi eliminirale takav nedostatak figure kao što su premale grudi (uključujući one s nultom veličinom). Čak i bez fotografije prije i nakon operacije, jasno je da je takvim ženama potrebna mamoplastika kako bi se riješile sumnje u sebe. Najmanje se često tretiraju prirodne veličine poprsja 2 i 3.

fotografije prije i nakon kirurškog povećanja grudi

Prema statistikama, u 2017. godini je u svijetu izvedeno više od 2, 5 milijuna operacija povećanja grudi. Od toga, samo u 11% slučajeva ugrađeni su ogromni implantati za povećanje poprsja do veličine 5 (više od "šest" narudžbi samo 5%). Najčešća je srednja veličina 3 (preko 71%).

dojke prije i nakon operacije

Najčešća metoda povećanja grudi je bez silikona (pomoću helijskih implantata) kroz pazuh. Ako su prije pet godina prednost davali okruglim endoprotezama (oko 85%), sada žene više vole prirodnost i odabiru implantate u obliku suze.

Nehirurške metode povećanja

Bez operacije je nemoguće postići značajan rast žlijezda. Možete samo ojačati prsne mišiće, ispraviti držanje tijela, dodati malo masnog tkiva, poboljšati elastičnost kože - u najboljem slučaju, to će dati povećanje za 1 veličinu, ali češće će jednostavno ispraviti oblik. Glavna metoda povećanja grudi su sportske vježbe plus kreme. Nošenje korektivnog donjeg rublja omogućuje vam vizualno zatezanje: push-up grudnjaci podižu poprsje, što ga čini za jednu veličinu većim.

Vježbe

Redovito vježbanje ojačat će mišiće - tonizirat će se i "podići" mliječne žlijezde. Kao rezultat, poprsje je zategnuto i dodaje malo glasnoće. Glavni nedostatak je taj što je ovaj postupak vrlo dug i naporan. Da biste postigli izražen učinak, trebat će vam najmanje 6-10 mjeseci svakodnevnih vježbi za prsa (po 20-40 minuta).

vježbe za povećanje veličine dojki

Pet najjednostavnijih vježbi koje možete raditi kod kuće su rotiranje raširenih ruku, zatvaranje dlanova ispred prsa, povlačenje ruku unazad, podizanje bilo kojeg predmeta ispred sebe i iza glave, podizanje prsa iz sklonog položaja. Na ovaj trening dodajte zamahe bučicama.

Hrana

Znanstvenici su pokazali da povećana konzumacija mahunarki i žitarica, kao i bilo koje hrane bogate proteinima, pridonosi rastu mliječnih žlijezda. Ali takva će dijeta biti korisna samo djevojčicama tijekom puberteta. S formiranom figurom neće biti moguće potaknuti rast dojki prehranom (dijetom možete samo smanjiti količinu masnog tkiva, odnosno smanjiti poprsje).

Narodne metode

Na internetu postoji mnogo informacija o netradicionalnim metodama povećanja volumena dojki. Budite oprezni s eksperimentima u kući, jer su mnogi od njih opasni. Na primjer, mnogi forumi raspravljaju o narodnoj metodi povećanja poprsja pomoću paste za zube. Navodno, ako se pomiješa s kremom i nanosi svaki dan, tada će zbog iritacije tkiva za 1-2 mjeseca mliječne žlijezde narasti u veličini ili čak više. Ovo je mit, ali ništa osim opekotina ovom metodom ne može se dobiti.

Još je opasniji savjet špricom ubrizgati fiziološku otopinu u prsa. Takve injekcije daju lagano povećanje poprsja tijekom 1-2 dana. No, cijena privremene ljepote bit će ozbiljni problemi poput brzog razvoja tumora.

Od svih na prvi pogled smiješnih savjeta, najbezazleniji je porast poprsja snagom misli. Naravno, neće doći do stvarnog povećanja glasnoće od auto-treninga. Ali samohipnoza čini ženu sigurnijom u sebe - dama uspravlja ramena, ispravlja leđa, zbog čega joj dojke vizualno izgledaju veće.

Rezultati (fotografija)

Od svih nemedicinskih načina promjene izgleda poprsja, sport je najučinkovitiji. Ali rezultat će biti primjetan najranije šest mjeseci kasnije (podložno redovnom treningu).

fotografije prije i poslije povećanja grudi uz pomoć sporta

Na drugom mjestu je auto-trening i korekcija držanja. Kao što možete vidjeti na fotografiji, veličina prsa formalno se nije promijenila, ali zbog ravnih leđa, uvučenog trbuha i ispravljenih ramena poprsje djeluje privlačnije.

prije i poslije povećanja grudi ispravljanjem držanja

Ako djevojci nije dovoljno oblikovati poprsje i vizualni efekt zategnute dojke, onda ne može bez operacije. Samo implantati mogu dodati nekoliko veličina. Ali prije odlaska na kirurški stol potrebno je izvagati prednosti i nedostatke - procijeniti vrijedi li željena ljepota mogućih postoperativnih komplikacija i je li žena spremna mijenjati endoproteze svakih 5-7 godina.