Povećanje grudi

Povećanje grudi implantatima

Operacija povećanja grudi može postati vitalna za ženu zbog brojnih čimbenika: gubitak dojke zbog raka, urođene abnormalnosti, prirodne male dojke, nerazvijenost mliječnih žlijezda, nagli gubitak kilograma ili gubitak dojke nakon dojenja. Želja za povećanjem grudi najčešće nije samo hir lijepog spola, već i želja za porazom mnogih kompleksa povezanih s ovim dijelom tijela. Moderna plastična kirurgija razvija se svaki dan i ženama može ponuditi brojne mogućnosti za rješavanje problema povećanja veličine dojki.


Kirurške metode povećanja grudi:

 • Aksilarna metoda (aksilarna)omogućuje vam održavanje integriteta dojke, kao i osjetljivosti dojke. Postoperativni ožiljak nalazi se na neupadljivom području. Nedostatak ove metode je što su za uspješno povećanje grudi potrebni visoka profesionalnost kirurga i dobra endoskopska oprema. Kada se koristi aksilarna metoda, izuzetno je teško pravilno postaviti implantat.
 • Periareolarna metodauključuje rez duž donje granice areole bradavice, neposredno između pigmentirane i neobojene kože. Povećanje dojke ovom metodom pogodno je za žene koje već imaju djecu jer postoji opasnost od kršenja mliječnih kanala. Periareolarna metoda prikladna je za male implantate. Prednost je u tome što kirurg može istovremeno izvoditi plastičnu operaciju bradavica, bez dodatnih rezova.
 • Submamarna metodajedna od najsigurnijih metoda povećanja grudi. Kirurg napravi rez na naboru grudnog koša žene kako bi postavio implantat. Tako je kirurgu omogućen prikladan pristup formiranju implantatnog kreveta. Zbog toga ga postavlja na najoptimalniji način. Ožiljak nakon povećanja dojke nevidljiv je, jer ga skriva prirodni nabor dojke. Najbolje od svega je što je ova metoda povećanja grudi pogodna za žene s izraženim naborom na prsima.
 • Pupčani pristupnije popularno, jeromogućuje vam ugradnju implantata ispunjenih samo fiziološkom otopinom, koja je već izgubila na važnosti. Bit ove metode je da se implantati postavljaju kroz rez iznad pupka. Kirurg oblikuje posebne endoskopske tunele ispod kože od pupka do prsnog koša za endoproteze. Kroz njih se implantati dostavljaju u džep na prsima i tek nakon toga se pune fiziološkom otopinom. Prednost ove metode je potpuno odsustvo ožiljaka i ožiljaka u području prsa.
 • Transabdominalni pristupkoristi se u kombinaciji s abdominalnom plastičnom operacijom, kako se ne bi radili dodatni rezovi na tijelu pacijenta. Za to kirurg postavlja implantat kroz rez na prednjem trbušnom zidu. Prednost ove metode je odsutnost ožiljaka na prsima.

Laktacija nakon povećanja grudi

Tijekom operacije povećanja dojke aksilarnom ili submamarnom metodom mliječni kanali dojke nisu poremećeni, pa ako je žena genetski predisponirana za dojenje, možda se neće bojati za svoju buduću djecu. Jedino ograničenje je da planiranje trudnoće nakon povećanja grudi ne smije započeti prije 1-2 godine nakon povećanja grudi implantatima.

Indikacije za povećanje grudi

 • Ptoza dojke nakon dojenja;
 • Ptoza dojke kao rezultat naglog smanjenja težine;
 • Nerazvijene mliječne žlijezde (hipoplazija dojke);
 • Gubitak mliječnih žlijezda zbog raka;
 • Pacijentova želja za većim grudima.

Raznovrsni implantati za povećanje grudi

Uobičajeno je razlikovati implantate dvije vrste: anatomske i okrugle. Svi oni imaju grubu ili glatku ljusku. Koju vrstu koristiti uvijek se razgovara s kirurgom. Stručnjaci dijele veličinu implantata po volumenu koji se mjeri u mililitrima. Implantati se odabiru strogo pojedinačno za svaku pacijenticu, promatrajući njene fiziološke karakteristike.

Priprema za povećanje grudi

Da bi se žena mogla pripremiti za povećanu mamoplastiku, potrebna je osobna konzultacija sa stručnjakom koji će reći o značajkama i suptilnostima kirurške intervencije, kao i o rezultatu koji se planira postići. Nakon toga pacijent se šalje na niz testova: opći test krvi i urina, krv na HIV, hepatitis, sifilis, biokemijski test krvi i studije: EKG, fluorografija, konzultacije s mamologom, ginekologom i anesteziologom. Rezultati ispitivanja omogućuju otkrivanje kod žene prisutnosti kontraindikacija za povećanje grudi. Osim toga, stručnjak izvještava da se kao priprema za povećanje mamoplastike vrijedi odreći loših navika: alkohola i cigareta za dva tjedna. Dan prije plastične operacije ne možete jesti ili piti.

Kako se izvodi operacija povećanja grudi?

Na dan kada je zakazana operacija povećanja grudi, pacijentica mora doći u kliniku, po mogućnosti unaprijed, kako bi se imalo vremena pripremiti za operaciju. Neposredno prije povećanja dojke, kirurg pravi oznake na tijelu žene u skladu s prethodno odabranom metodom izvođenja operacije. To mogu biti točkaste crte na donjoj granici areole bradavice, crte u području dojnog nabora itd. Kad se završe sve pripremne radnje, pacijentu se daje opća anestezija. Zatim se područje dojke tretira otopinom za dezinfekciju i započinje povećana mamoplastika. Da bi to učinio, kirurg pravi rezove skalpelom u skladu s oznakama, ugrađuje unaprijed pripremljene implantate na optimalan način kako bi postigao najbolji izgled dojke. Na kraju povećane mamoplastike, šavovi i zavoj nanose se na rezove, a zatim se na ženu oblači kompresijski odjevni predmet. Ukupno vrijeme rada neće prelaziti dva sata, ovo je individualno.

Kako biste se trebali ponašati nakon povećanja grudi?

Neposredno nakon plastičnog povećanja grudi, pacijentica ostaje u bolnici, jeroperacija se izvodi u općoj anesteziji. Tada će žena trebati dolaziti svaki drugi dan na obloge dok se šavovi ne uklone, otprilike 1-1, 5 tjedna. Tijekom prvog tjedna pacijent može osjećati težinu u prsima i bol, ali to je sasvim normalno, jertijekom tog razdoblja oteklina mliječnih žlijezda i dalje traje. Kako bi ublažio dobrobit žene, kirurg propisuje sredstva za ublažavanje boli. Ne zaboravite da je potrebno nositi kompresijsko donje rublje, to će spriječiti razvoj edema, zadržati implantate na mjestu i olakšati život tijekom razdoblja rehabilitacije, koje će trajati oko mjesec i pol dana. Vremenom će edem popustiti i tada će biti moguće procijeniti stvarne rezultate povećanja grudi. Vrijedno je prestati nositi kompresijski grudnjak tek nakon dopuštenja kirurga, tada jednostavan i brz oporavak nakon operacije neće dugo čekati.

Zašto su vam potrebni kompresijski odjevni predmeti nakon povećane mamoplastike?

Kompresijsko donje rublje je poseban grudnjak izrađen od elastičnih vlakana s trakom za pričvršćivanje na vrhu. Nakon povećane mamoplastike, nosi se kako bi se stvorila prirodna kapsula za implantate u ženskim dojkama. Zahvaljujući ovom donjem rublju, grudni implantati su fiksirani u ispravnom položaju i ne miču se. Oticanje nakon operacije ne može se razviti jer grudnjak pritišće glavni mišić prsnog koša. Nije moguće da sve žene kompresijsko donje rublje zamijene uobičajenim sportskim vrhom; prije toga, prvo se trebate posavjetovati sa svojim kirurgom.

Od čega biste se trebali odreći odmah nakon operacije povećanja grudi?

 • Tjelesna aktivnost teške prirode;
 • Podizanje teških predmeta;
 • Sportske aktivnosti;
 • SPA tretmani, kupka, sauna;
 • Sunčanje, kupanje u otvorenoj vodi;
 • Spavajte na boku, okrećete se na bok.

Moguće komplikacije nakon povećanja grudi

 • Seromi, hematomi;
 • Pomak implantata, njegova izražena kontura;
 • Kapsularna kontraktura;
 • Keloidni ožiljci;
 • Gubitak osjetljivosti na bradavicama i dojkama.

Kako razmazati šavove nakon operacije?

Za uspješno zacjeljivanje šavova nakon povećanja grudi dovoljna je temeljita briga o njima, dok nije potrebno koristiti specijalizirane proizvode i masti.

Kontraindikacije za operaciju povećanja grudi:

 • Dijabetes melitus i tuberkuloza;
 • Onkologija;
 • Prisutnost kroničnih i zaraznih bolesti u akutnoj fazi;
 • Povećani krvni tlak;
 • Loše zgrušavanje krvi;
 • Tendencija ožiljavanja;
 • Proširene vene;
 • Razdoblje laktacije;
 • Trudnoća;
 • Menstruacija;
 • HIV, hepatitis, sifilis;
 • Dob mlađa od 18 godina.

Pitanje odgovor

Koliko brzo nakon operacije povećanja grudi možete započeti seks?

Ne biste trebali nastaviti svoj intimni život prije mjesec dana nakon plastične operacije. To je zbog činjenice da tijekom odnosa krv može teći dojkama, kao i dodatnih tjelesnih aktivnosti tijekom kojih se dojka može pomicati. Ni u kojem slučaju ne smije se stiskati.

Mogu li se sunčati nakon operacije?

S vremenom to ne biste trebali raditi dok šavovi ne zacijele i ne pobijele. Čak i ako sunce ne utječe izravno na njih, žena ne bi smjela dugo biti na otvorenom.

Mogu li vježbati nakon povećanja grudi?

Moguće je, ali trebat će vremena da se tijelo oporavi. Čak i nakon mjesec i pol dana vrijedi vježbati oprezno i uopće ne biste trebali opterećivati prsne mišiće.

Kada se mogu tuširati nakon povećanja grudi?

7 dana kasnije. Ali opet, glavna stvar je pažljivo raditi sve pokrete, bolje je dodatno se posavjetovati sa svojim kirurgom.