Neuređeno povećanje grudi: evolucija tehnika povećanja grudi

Povećanje grudi

Žene su o povećanju grudi razmišljale još u srednjem vijeku. Tada je stvoren izgled veličanstvenog poprsja zbog posebnog kroja odjeće. Međutim, ove prve tajne "ženskog kroja" koriste se i danas, u istim grudnjacima za napuhavanje. Ali kako lijepo izgledaju prirodne grudi koje nisu izgubile oblik s godinama ili nakon dojenja! Moderne žene i dalje su zabrinute zbog privlačnosti vlastitog tijela, a moda za prirodnim ljepotama i sportskim izgledom samo ih potiče.

Pristup problemu povećanja grudi obično započinje uporabom raznih „narodnih" metoda koje često ne daju opipljiv učinak. Tada žena razmišlja o radikalnijim metodama. A onda u pomoć dolazi oglašavanje koje nudi puno mogućnosti za povećanje veličine dojki.

Dijeta

Počnimo s osnovnom - dijetom dojke. Mnogi ljudi pripisuju čarobna svojstva kupusa.

Odrasle žene joj malo koriste. Naravno, proizvod je općenito zdrav za zdravlje, bogat vitaminima, ali pridonijet će povećanju poprsja samo ako se žena oporavi. Po tom pitanju kupus je također "pomagač", ovisno o tome koliko i sa čime se jede . . .

Inače, nutricionisti kažu da se pri debljanju kilograma na prsa ne šalje više od 10-20 grama.

Inače, kupus ima lošu nuspojavu - uzrokuje procese fermentacije u crijevima i može uzrokovati nadimanje i nadutost. Stoga ne biste trebali biti revni s upotrebom ovog proizvoda.

Drugo mjesto u prehrani s dojkama zauzima pivo, odnosno kvasac. Kao i kod kupusa, glavna posljedica česte konzumacije takve hrane je prekomjerna težina. Pivo je, poput opojnog pića, zaslužno za utjecaj na mušku hormonalnu razinu, pa čak i na potenciju. O tome se puno govori u člancima o pivskom alkoholizmu. Odmah bih primijetio da žene koje sanjaju o povećanju estrogena pijenjem piva vjerojatno neće uspjeti.

Pivo u bocama jedva da sadrži pravi hmelj. Kvasac, prešani ili suhi, također je pasteriziran. Sukladno tome, ne postoji jamstvo da će dijeta s kuhanim kvascem povećati grudi i ne stvoriti probleme s jetrom i probavom.

Vježbe

Drugi popularan način povećanja grudi je tjelesna aktivnost.

Odmah rezervirajmo da nemamo ništa protiv takvih tereta. Koristan. Pomaže u održavanju tijela u dobroj formi. Da, i ublažava psihološki stres.

Ali dojka se ne povećava. Ako "zamahnete" prsnim mišićem, moći ćete lagano podići poprsje koje je palo nakon porođaja. Ali to više nećete moći. Tjelovježba dovodi do vitkosti i gubitka kilograma, a potkožna masnoća u predjelu prsa sagorijeva se brže nego na istim bedrima.

Kozmetika

Dostupno je mnogo krema, gelova i ulja za povećanje grudi. Sastav sadrži hormonalnu komponentu, tako da postoji šansa da neko vrijeme napravite veće poprsje. Blago - obično za 0, 5-1 veličine.

Sličan učinak imaju i lijekovi za liječenje mastopatije.

Čim ih djevojčica prestane koristiti, grudi se nakon tjedan dana vrate u svoju veličinu.

Važna stvar: liječnik propisuje kreme za mastopatiju, jer je opasno samostalno uzimati hormonalne lijekove!

Neki su ginekolozi sigurni da nekontrolirana upotreba krema i ulja "za povećanje grudi", naprotiv, može uzrokovati novotvorine na mliječnim žlijezdama.

Hormoni

Neke se žene odluče uzimati hormonalne lijekove za povećanje grudi. Poznato je da neke kontracepcijske pilule imaju ovu vrlo "lijepu" nuspojavu.

Ali kad se uzimaju tablete, ovo je privremena stvar. Možda ne bez posljedica - jer može uzrokovati hormonalne poremećaje i pojavu prekomjerne težine. Međutim, mnoge žene desetljećima uzimaju kontracepcijske tablete bez ikakvih komplikacija.

Injekcije

Pokušaji promjene veličine grudi ubrizgavanjem "nečega" u nju radi povećanja volumena stari su više od stotinu godina. Prvo su dojke povećane injekcijama parafina. Prva operacija datira iz 1889. godine. Rezultat je bio, ali popraćen je mnoštvom nuspojava. Parafin je tvar koja je tijelu strana, uslijed čega je došlo do odbacivanja. U prsima su započeli upalni procesi, koji bi čak mogli dovesti do smrti pacijenta.

Mnogo kasnije, tekući silikon, poliakrilamidni gel (PAGE) i njegovi analozi počeli su se ubrizgavati u prsa. Za razliku od parafina, tijelo ove materijale puno bolje percipira. Ipak, postoji ozbiljan rizik od kapsularne kontrakture. Oko bilo kojeg (čak i teoretski bezazlenog) stranog tijela tijelo čini zaštitnu kapsulu koja izrasta iz vezivnog tkiva. Takve se kapsule tvore čak i oko zajedničkog iverja. Problem je u tome što kapsula može postati vrlo tvrda. Svaka raspršena kap prekrivena je kapsulom, a silikon koji se nalazi u unutrašnjosti kapsule "očvrsne". Kao rezultat, česti su slučajevi kada se nakon injekcija sintetičkog gela dojka počne stvrdnjavati, pacijentica osjeća pritisak, bol. Inače, poznata glumica i model pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća, Marilyn Monroe, požalila se na bolove u prsima nakon operacije. Do studenoga 2013. nitko nije mogao dovesti u pitanje prirodnost Marilyninih bogatih oblika, ali prošle godine dokumenti osobnog liječnika zvijezde postali su dostupni javnosti.

Upala i migracija gela u dojkama mogu zahtijevati ponovnu operaciju. Međutim, vrlo je teško ukloniti sav silikon ugrađen u dojku. Ali glavni problem silikonskog gela je ženska propast zbog nemogućnosti pouzdane dijagnoze dojke. Mamologu je vrlo teško razlikovati (razlikovati) gel u žlijezdi od tumora. Takvim pacijentima preporučuje se provođenje dijagnostike "u istim rukama" i pohranjivanje rezultata istraživanja radi usporednih karakteristika.

Injekcija hijaluronske kiseline u dojke

Novost je promjena veličine dojki s hijaluronskom kiselinom. Zasad postoji jedino punilo za injekcije dizajnirano posebno za povećanje volumena poprsja, stražnjice i ostalih dijelova tijela.

Njegov je učinak sličan učinku bilo kojih drugih punila na bazi hijaluronske kiseline - kada uđe u tkivo, ispunjava međustanični prostor, povećavajući time volumen. Kao i svaka hijaluronska kiselina, gel će se otopiti u roku od godinu dana. Nema posebnih nedostataka ove metode, iako postoje opisi migracije gela izvan mliječne žlijezde, što je možda posljedica prevelikog volumena injekcije. U prosjeku je za povećanje grudi potrebno 200-300 ml.

Sada prijeđimo na nedostatak metode. Prosječni trošak je mnogo jeftiniji od troška hijaluronskih filera za lice, ali uzimajući u obzir potrebu za unošenjem velikih količina, ukupan je iznos prilično velik. A učinak će trajati samo godinu dana . . .

Nadamo se da će konkurencija proizvođača sniziti cijenu punila i ovu metodu učiniti pristupačnijom.

Lipofiliranje dojke

Pacijentova vlastita mast koristi se za popunjavanje dojke do željene veličine. Metoda je kontroverzna, ali popularna.

Naše masne stanice ne uzrokuju procese odbacivanja u tijelu, a nakon transplantacije u područje dojke puštaju korijenje na novom mjestu.

Lipofilling je izvrsna metoda za ispravljanje oblika dojke, uklanjanje asimetrije, rekonstrukciju nakon operacije uklanjanja tumora. Ali kao metoda povećanja veličine, ona je neučinkovita, jer zapravo može dodati grudi veličine 0, 5 - 1. Češće je potrebno nekoliko operacija prijenosa masti kako bi se postigao primjetan rezultat.

Poznato je da Svjetska zdravstvena organizacija još nije odobrila lipofiliranje dojke, a Američko udruženje plastičnih kirurga ne preporučuje njegovu upotrebu, budući da dalekosežne posljedice takvih operacija još uvijek nisu poznate. Drugim riječima, metoda nije dobro razumljena. Stoga, tijekom lipofilinga, kirurzi stavljaju masnoću samo u potkožni i retromamarni prostor žlijezde. Samo tkivo žlijezde nije zahvaćeno.

Silikonski implantati

Povećanje grudi stavljanjem u nju stranih predmeta - kosti, stakla, vune, spužve i gume - poznato je od prvih desetljeća dvadesetog stoljeća. Posljedice ovih operacija ne možemo nazvati uspješnima, jer su uglavnom dovele do odbacivanja tkiva, pa čak i nekroze. Tek pojava silikonskih implantata početkom 1960-ih konačno je dala poticaj pozitivnoj dinamici razvoja plastične kirurgije za povećanje grudi.

Od tada su silikonski implantati prošli pet faza poboljšanja.

Suvremeni implantat može imati različite oblike. Za povećanje grudi koriste se implantati u obliku kapi (daju veći učinak prirodnosti) ili okrugli implantati. Iznutra su ispunjeni gustim kohezivnim silikonskim gelom koji ima svojstvo zadržavanja oblika i ne širenja, čak i ako je ljuska oštećena, iako se to u praksi događa vrlo rijetko.

Naravno, povećanje grudi implantatima najučinkovitija je metoda za postizanje najboljih rezultata. Ali ima i svojih ograničenja i nedostataka. Prvo se izvodi invazivna operacija koja zahtijeva prethodni pregled i povezana je s uobičajenim operativnim rizicima.

Drugo, oko implantata, poput stranog tijela, raste ista spomenuta kapsula vezivnog tkiva, što u rijetkim slučajevima dovodi do razvoja kapsularne kontrakture. Ponekad čak morate napraviti i drugu operaciju uklanjanja kapsule. Kako bi se izbjegla ova nuspojava u posljednjoj generaciji silikonskih implantata, ljuska je promijenjena: iz glatke u grubu, prekrivena sitnim resicama. Takva površina ne dopušta rast pretjerano guste i tvrde kapsule.

Treće, ugrađena dojka uvijek će biti gušća od prirodne. Kad žena legne na leđa, takve se grudi ne šire.

Četvrto, ostaje ožiljak dug do 5 cm: ili ispod dojke, ili na areoli, ili ispod pazuha, ovisno o kirurškom pristupu.

Nakon povećanja grudi, kompresijsko donje rublje treba nositi dva mjeseca, a zatim još šest mjeseci poprsje treba sakriti od izravne sunčeve svjetlosti. Inače, sunce nimalo ne koristi ženskim dojkama, jer ultraljubičasto svjetlo izaziva mnoge neželjene procese u mliječnim žlijezdama. Dovoljno je usporediti kvalitetu kože kod starijih žena u području dekoltea (područje otvoreno sunčevoj svjetlosti) i u području dojki.

Implantati dojke ne ometaju redovite preglede dojki i omogućuju hranjenje djeteta (puno ovisi o načinu postavljanja implantata). Svi implantati imaju doživotno jamstvo, iako s godinama grudi mogu izgubiti svoj izvorni oblik, jer se tkiva s godinama još uvijek istežu. U tom će slučaju biti korisne i redovita tjelovježba i kirurško podizanje grudi, ako je potrebno.

Povećanje grudi silikonskim implantatima i dalje je najpopularnija plastična kirurgija na svijetu, prema Američkom udruženju plastičnih kirurga. Žene različite dobi pribjegavaju tome, ali ipak se ne preporučuje podvrgavati se operacijama za djevojčice mlađe od 18 godina. Ne postoji gornja dobna granica za povećanje grudi (ako su svi zdravstveni pokazatelji normalni), jer lijepe grudi mogu biti u bilo kojoj dobi!